Мениджмънт на алтернативните видове туризъм | Стопански факултет

Мениджмънт на алтернативните видове туризъм

Последна актуализация: 29.05.2017, 10:08

Форма на обучение / Информационен пакет

  • редовно/задочно, за придобилите ОКС “бакалавър”/“магистър“ по специалности в професионално направление 3.9. Туризъм – 2 семестъра – Информационен пакет
  • редовно/задочно, за придобилите ОКС „бакалавър“/“магистър“ по специалности извън професионално направление 3.9. „Туризъм“ – 4 семестъра – Информационен пакет
  • редовно/задочно, за придобилите ОКС “професионален бакалавър по…” по специалности в професионално направление 3.9. Туризъм  – 4 семестъра – Информационен пакет

Акредитация

Програмата е акредитирана до 2019 година.

Обучение

Обучението се извършва от Стопански факултет.

Анотация

Изисквания към професионалните качества и компетенции на завършилите специалността

Магистърската степен е предназначена да надгради теоретични знания и практически умения, даващи възможност за организиране на собствен туристически бизнес и/или изпълнение на топ-мениджърски функции. Поради това, в учебния план са дисциплини, които изграждат базата от знания, свързани с управлението, планирането и корпоративната политика на предприятията, опериращи в областта на алтернативните видове туризъм.

Изисквания към подготовката на специалиста

Специалистът завършил образователно-квалификационна степен „магистър“ с професионална квалификация „Мениджмънт на алтернативните видове туризъм“   притежава конкретни умения в областите на:

  • управлението на алтернативните видове туризъм – бизнес, конгресен, спа и уелнес и други;
  • териториално устройственото планиране на туризма
  • логистичната и ресурсна осигуреност на туристическата индустрия
  • корпоративни стратегии и ценообразуване в предприятията за алтернативен туризъм
  • тенденциите в развитието на туристическия бизнес в международен мащаб /ЕС и света/
  • правно-нормативната уредба в отрасъла „Туризъм“

Специалистът магистър:

  • познава спецификата на управление на системите за качество в предприятията за алтернативен туризъм, както и съвкупността от критерии и показатели за качество и конкурентноспособност на туристическия продукт и дейности;
  • притежава висока степен на самостоятелност при вземане на управленчески решения в сферата на туризма.

Това предполага в курса на обучение да се акцентира върху прилагането на теоретичните знания в симулирана ситуация и при решаване на конкретен практически казус. При регулирането на този процес трябва да се спазва диалектическата връзка между втората и третата степен на обучение.

Натрупаните знания и практически опит следва да се прилагат интегративно при анализа на:

  • пазара на туристическите услуги
  • състоянието и развитието на туристическите ресурси в различните географски райони
  • нормативните актове и тяхното съблюдаване в хотелиерството, ресторантьорството, туроператорската и агентската дейност, рекламата и пр. Дейности свързани с туризма.

Курсът на обучение в магистърската програма завършва с разработване на магистърска теза, темата на която е съобразена с индивидуалните интереси на обучаващите се, предвид бъдещата им професионална реализация.

След завършване на обучението си випускниците могат да работят в сферата на бизнес, екологичен, културно-исторически, ловен, екстремен, спелеотуризъм, етнографски, етноложки и други видове туризъм като управляват малки и средни туристически предприятия.

Завършилите обучението си по специалност Туризъм могат да упражняват следните професии и да заемат съответните длъжности съгласно Националната класификация на длъжностите, 2011 г.:

– 1412/2003 Управител, ресторант на самообслужване; – 1412/3004 Управител, сладкарница/кафене; – 1412/3005 Управител, бар; – 1412/3006 Управител, ресторант; – 1412/3007 Управител, стол; – 1412/3008 Управител, приготвяне и доставяне на храна /кетъринг/; – 1412/3009 Ръководител, отдел в ресторант; – 1412/3011 Съдържател, ресторант; – 1431/3015 Управител, отдих; – 1431/3017 Управител, казино; – 1431/3020 Управител, развлекателни/увеселителни паркове; – 1431/6021 Ръководител, отдел в културните дейности; – 1431/6022 Ръководител отдел, отдих; – 1431/6023 Ръководител отдел, спортни дейности; – 1439/3001 Управител, заведение за обслужване на населението; – 1439/3003 Управител, къмпинг; – 1439/3004 Управител, туристическа агенция; – 1439/3005 Управител, бюро за услуги; – 1439/3006 Управител, хижа; – 1411/3001 Ръководител, отдел в хотел; – 1411/3002 Управител, хотел; – 1411/3003 Управител, мотел; – 1412/3001 Управител, заведение за обществено хранене; – 1439/6007 Ръководител, отдел в туристически агенции; – 1439/3008 Ръководител, контактен център; – 1439/3009 Ръководител, конферентен център; – 4224/2001 Рецепционист, хотел; – 4224/3002 Администратор, хотел; – 1120/7014 Заместник-директор, предприятие; – 1120/7015 Заместник-ръководител, кооперативно предприятие; – 1120/7016 Заместник-председател, управителен съвет / съвет на директорите, търговско дружество; – 1120/7017 Заместник-изпълнителен директор; – 1120/7018 Председател, управителен съвет /съвет на директорите/ на търговско дружество; – 1120/7019 Председател, Надзорен съвет в търговско дружество; – 1120/7020 Член, съвет на директорите; – 1120/7021 Член, управителен съвет; – 1120/7022 Прокурист /търговски управител/; – 1120/7023 Управител; – 1213/5046 Ръководител проект.

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

4/pw10C0KjWu8Sjmpcg9Tc7JDAiqSYQZinrwFmyV6T6Ck